56 Milyar Dolarlık Büyük Skandal: Detaylar ve Sonuçlar

56-milyar-dolarlik-buyuk-skandal-detaylar-ve-sonuclar-CviBlynR.jpg

Enerji Sektöründe Vurgun İddiaları

Devlet Planlama Teşkilatı’nda (DPT) Planlama Uzmanlığı yapmış olan Prof. Dr. Uğur Emek, enerji sektöründe yaşanan büyük ölçekli dolandırıcılık iddialarını gündeme getirdi. Katıldığı bir YouTube yayınında, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) yakın çevrelerin 30 bin megavatlık rüzgar ve güneş enerjisi ihalesi aracılığıyla tam 56 milyar dolarlık bir vurgun gerçekleştirdiğini öne sürdü. Emek, bu grubun, 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kaybetme ihtimalini azaltmak amacıyla son bir vurgun yapma peşinde olduğunu ifade etti.

İhale Süreci ve Yönetmelik Değişikliği

Uğur Emek, EPDK’nın 19 Kasım 2022 tarihinde, gece yarısı yaptığı bir yönetmelik değişikliği ile 30 bin megavatlık rüzgar ve güneş enerjisi lisansının ihalesiz bir şekilde tahsis edildiğini belirtti. “EPDK, online başvuru kabul ediyorum diyor. Ancak evraklar tamamlanmadan işin pazartesiye kalması durumunda, piyasadaki büyük oyuncular olaya müdahil olmadan tüm lisanslar alınmış olacak. EPDK ile bakanlık çevresi, kendi yakınlarına bu lisansları dağıtıyor” dedi.

Fiyatlandırma ve Ekonomik Boyut

Emek, ortalama fiyatın 6 cent olduğunu belirterek, “Bu lisans koşullarına göre üretilecek elektriğe, 30 yıl içerisinde toplamda 129.6 milyar dolar ödenecek” diye ekledi. Ayrıca, bu yıl Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın rüzgar ve güneş enerjisinde belirlediği ortalama tarifeyi 3.375 dolar cent olarak açıkladığını kaydetti. İki lisans arasındaki büyük fiyat farkına dikkat çeken Emek, “Eğer 6 cent yerine 3.375 cent tarife uygulanmış olsaydı, fatura 56 milyar dolar daha düşük olacaktı. Bu da toplamda 56 milyar dolarlık bir vurgun demek” şeklinde konuştu.

Batarya Yatırımları ve Devlet Destekleri

Emek, 6 cent olarak belirlenen lisansın batarya yatırımı koşulunu içerdiğini ifade ederek, “Batarya yatırımları maliyetli olduğu için bu kişiler batarya yatırımlarından vazgeçiyor. Dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘Sektörü rahatlatalım, huzursuzluk var’ diyerek batarya yatırımını devletin, yani Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) gerçekleştirmesi gerektiğini belirtiyor. İşte soygun böyle bir düzenle yapılıyor” dedi.

Exit mobile version