Venezuela-İspanya Diplomatik Krizi
Venezuela, muhalif lider Edmundo Gonzalez’i Madrid’e getirerek açık destek veren ve Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu “diktatör” olarak nitelendiren İspanya hükümeti ile yaşadığı diplomatik krizin derinleşmesi üzerine, istişare amacıyla büyükelçisini geri çağırma kararı aldı. Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, bu durumu açıkladığı basın toplantısında, Madrid Büyükelçisi Gladys Gutierrez’in geri çağrıldığını ve Caracas’taki İspanya Büyükelçisi Ramon Santos’un da Bakanlığa çağrılarak görüşüleceğini belirtti.
Gil, İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles’in, Venezuela Devlet Başkanı Maduro için “diktatör” ifadesini kullandığını, bu nedenle büyükelçilerini geri çağırdıklarını vurguladı. Robles’in bu ifadelerini “küstahça, kaba ve iç işlerine müdahale” olarak nitelendiren Gil, İspanya’nın tutumunu eleştirdi.
İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, RNE radyosuna verdiği demeçte, şimdiye kadar Edmundo Gonzalez’i Devlet Başkanı olarak yalnızca Ekvador ve Panama’nın tanıdığını, İspanya’nın ise gerek bölgedeki ülkelerle gerekse Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle iş birliği yaparak Venezuela’da demokrasi, özgürlük ve refah için çalıştığını ifade etti. Albares, “Bir büyükelçiyi çağırmak ve istişare yapmak, her devletin egemen bir kararıdır.” diyerek, Venezuela halkıyla en iyi ilişkiler içinde olmayı arzuladıklarını vurguladı.
İspanya Meclisi, hafta başında aldığı kararla, İspanya hükümetinden Gonzalez’i Venezuela Devlet Başkanı olarak tanımasını ve hükümet yetkililerine yaptırım uygulanmasını talep etmişti. Ancak hükümet, şu anda böyle bir adım atmayacağını bildirmişti.
Venezuela Meclis Başkanı Jorge Rodriguez de, İspanya ile “diplomatik, ekonomik ve ticari tüm ilişkilerin” kesilmesini talep ederek, İspanya Krallığı temsilcilerinin ülkeyi terk etmesini istemişti.
İspanya hükümeti, Venezuela’da hakkında tutuklama emri bulunan muhalefet adayı Edmundo Gonzalez’i, eşiyle birlikte 8 Eylül’de İspanya Hava Kuvvetlerine ait bir uçakla Caracas’tan Madrid’e getirmişti. Gonzalez’in İspanya’dan siyasi sığınma talebinde bulunacağı bildirildi. Venezuela’da 28 Temmuz’daki devlet başkanı seçiminde muhalefet koalisyonunun adayı olarak öne çıkan Gonzalez, Ulusal Seçim Konseyi tarafından Nicolas Maduro’nun devlet başkanı seçildiği açıklandıktan sonra, seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek sonuçların geçersiz sayılmasını talep etmişti.
Venezuela’daki savcılık, Gonzalez hakkında “komplo kurmak, belgede sahtecilik ve yetki gasbı” gibi çeşitli suçlamalarla cezai soruşturma başlatmıştı. “Yasalara itaatsizlik” iddiasıyla üç kez savcılığa ifadeye çağrılan Gonzalez, can güvenliğinin bulunmadığı gerekçesiyle ifade vermeye gitmemiş ve bu nedenle “kaçma şüphesiyle” yakalama kararı çıkarılmıştı.