Suriye’nin İsrail’e Yönelik Suçlamaları
Suriye, Golan Tepeleri’nde bulunan Magdel Şems’te en az 12 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan saldırının sorumluluğunu İsrail’e yükledi. Suriye Dışişleri Bakanlığı, pazar günü yaptığı açıklamada, “Bölgemizdeki durumu tırmandırma ve saldırılarını genişletme çabaları kapsamında, İsrail işgal gücü, 1967’den beri işgal altında bulunan Suriye’nin Magdel Şems şehrinde vahşi bir suç işlemiştir. Daha sonra bu suçun sorumluluğunu Lübnan direnişi Hizbullah’a yüklemiştir.” ifadesini kullandı.
Açıklamanın devamında, “Arap Cumhuriyeti olarak, İsrail işgal gücünün her gün artan katliamlarını kınıyoruz. Bu tırmandırmanın tüm sorumluluğunu İsrail’e yüklüyor ve bölgedeki tehlikeli durumu artırma girişimlerini şiddetle reddediyoruz.” denildi. Suriye, işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki halkın, yıllardır süregelen İsrail işgaline karşı Arap-Suriye kimliğinden asla vazgeçmeyeceğini ve bu tür yalanlara itibar etmeyeceğini vurguladı. Ayrıca, “Golan’daki halkımız, işgalciye ve saldırgan politikalarına karşı direnişin ayrılmaz bir parçası olmaya devam edecektir.” şeklinde belirtildi.
İsrail ve Hizbullah Arasındaki Karşılıklı Suçlamalar
Olayın ardından İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, “Saha göstergeleri, Hizbullah’ın Magdel Şems bölgesine Falaq 1 tipi bir roket attığını göstermektedir.” dedi. Adraee, “Lübnan’da bu tür roketlere sahip başka bir terör örgütü yoktur. Magdel Şems’teki katliamdan ve futbol sahasında ölen çocuklar ile gençlerden Hizbullah sorumludur.” şeklinde ifade etti.
Buna karşılık, Hizbullah saldırıyı kesin bir dille reddetti ve yaptığı açıklamada, “Bazı düşman medya organlarının ve çeşitli medya platformlarının Magdel Şems’i hedef aldığımız yönündeki iddialarını kesin bir dille reddediyoruz. Olayla hiçbir ilgimiz yoktur.” ifadelerine yer verdi.