Sosyal Medyada Dikkat Çeken Takvim Değişikliği

sosyal-medyada-dikkat-ceken-takvim-degisikligi-czIUpjvE.jpg

Sosyal medyada, insanlar telefonlarındaki takvimde bir tuhaflık fark etti. Takvimi 1582 yılına kaydırdıklarında, 4 Ekim’den 15 Ekim’e atlanıyordu ve görünüşe göre ortada 10 gün eksikti.

Neden 10 Gün Kayboldu?

Bu durum bir hata ya da canı sıkılan bir programcı tarafından eklenmiş bir şaka değildi, aslında 10 gün tarihte hiç var olmadı. Bu 10 gün, kozmik bir zaman aracıyla geçmişten silindi. 1582’de insanlar ekimin 4’ünde yatıp 15’inde uyandılar.

Gregoryen Takvime Geçiş ve 10 Gün Kaybı

16. yüzyılda, günleri, haftaları, ayları ve yılları düzenleme şeklimizde büyük bir değişim yaşandı. 1582 yılında, Roma Katolik Kilisesi Gregoryen takvimini kabul etti. Bu takvime geçiş sırasında, Jülyen takviminden kaynaklanan hatalar giderildi ve 10 gün kaybedildi.

Gregoryen Takvime Geçişin Sebepleri

Jül Sezar‘ın M.Ö. 45 yılında yaptırdığı Jülyen takvimi, her 4 yılda bir artık gün ekleyerek 365,25 günlük yılı temel alıyordu. Bu sebeple zamanla hata birikmeye başladı. Papa 13. Gregory tarafından uygulamaya konulan Gregoryen takvimi ise artık yılı daha doğru hesapladığı için 10 gün kaybı yaşandı.

Paskalya Bayramı ve Takvim Değişikliği

Jülyen takvimindeki hataların neden olduğu sapmalar, Paskalya Bayramı‘nın zamanlamasını etkiledi. Bu durumu düzeltmek için Gregoryen takvime geçiş yapıldı ve 10 gün kaybedildi. Bu değişiklikle Paskalya Bayramı’nın doğru zamanda kutlanması sağlandı.

Exit mobile version