Rusya’nın Taliban’a Yaklaşımı ve İlişkilerdeki Gelişmeler

rusyanin-talibana-yaklasimi-ve-iliskilerdeki-gelismeler-Yz8gQNWA.jpg

Rusya’nın Taliban’a Yaklaşımı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov, Taliban’ın Rusya-Ukrayna savaşında Moskova yönetiminin tutumunu desteklediğini belirtti. Kabulov, Soloviev TV’ye yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna krizi konusundaki tutumunu açık bir şekilde destekliyorlar. Bu sürecin temel nedenlerini ve sonuçlarını anlıyorlar. Bizim tarafımızdalar, bizimle aynı dalga boyundalar” dedi.

Kabulov, Taliban’ın bu desteğini kendisine ve Kabil’deki Rus Büyükelçisine çeşitli görüşmeler sırasında açıkça ifade ettiğini belirtti.

Taliban-Rusya İlişkilerindeki Gelişmeler

Taliban Dışişleri Bakanlığı danışmanı Zakir Celali, Moskova’nın Taliban’ı terör örgütleri listesinden çıkarma yönündeki olası adımının “Kabil ile Moskova arasında resmi ilişkiler kurulmasının önündeki engelleri kaldıracağını” belirtti. Celali, “Rus liderliğinin kararı, Afganistan ve Rusya arasında resmi ilişkilerin kurulmasının önündeki engellerin kaldırılması anlamına gelmektedir. Bu engellere rağmen Afganistan ve Rusya son üç yılda ikili ilişkilerde önemli ilerlemeler kaydetmiştir” diye konuştu.

Celali ayrıca, tarafların çeşitli düzeylerde karşılıklı ziyaretlerde bulunduğunu ve özellikle Kabil’den bir heyetin Afganistan içi çözüme ilişkin Moskova formatındaki toplantıların çoğuna katıldığını belirtti. Taliban’ın Haziran ayında yapılması planlanan St Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’na (SPIEF) davet edildiğini doğruladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 27 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Taliban’ı terör örgütleri listesinden çıkarma girişiminin “gerçekliğin farkındalığını yansıttığını” belirtti. Kabulov, daha önce yaptığı açıklamada Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’nın Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Taliban’ın yasaklı örgütler listesinden çıkarılabileceğini bildirdiğini söylemişti. Kabulov, Moskova’nın Taliban’ı St Petersburg forumuna katılmaya davet ettiğini de sözlerine ekledi.

Putin 28 Mayıs’ta yaptığı açıklamada Afganistan’da iktidarda olan Taliban ile ilişki kurulması gerektiğini vurgulamıştı.

Exit mobile version