Türkiye ile denize kıyısı olmayan ve iç savaş yaşanan bir Doğu Afrika ülkesi olan Ruanda Cumhuriyeti arasında 5 yıl önce imzalanan turizm iş birliği anlaşması uzatıldı. Önceki günlerde uzatılan anlaşmaya göre, iki ülkenin turizm sektöründe yatırım ve girişimleri teşvik etmek amacıyla turizm alanında faaliyet gösteren profesyonellerin ve diğer kurumların faaliyetlerini geliştirmesi ve desteklemesi kararlaştırıldı.
Anlaşma Detayları ve Amaçları
Anlaşma; İngiltere Hükümeti’nin İngiltere’ye yasa dışı yollarla giren bazı sığınmacıların Ruanda’ya gönderilmesi için yürüteceği planın tartışıldığı günlerde uzatıldığı için kamuoyunda ve siyasilerde tartışmaya neden oldu. Türkiye ve Ruanda arasında imzalanan turizm anlaşması, kamuoyunda ‘Ruanda’dan Türkiye’ye mülteci gönderilecek’ şeklinde yorumlandı.
Anlaşmanın Turist Çekme Amaçları
Anlaşmaya sosyal medya hesabından tepki gösteren Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Bakanlık tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, anlaşmanın turist çekme amacı taşımadığı; Türkiye’nin turizm konusunda deneyim paylaşımı yapacağı ve Türkiye’nin bölgedeki etkisini arttırmayı amaçladığı bildirildi.
Mülteci ve Toplumsal Huzursuzluk Tartışmaları
Konuya ilişkin CHP İstanbul Milletvekili ve eski diplomat Namık Tan, iktidarın mülteci konusunda halk arasında endişe ve huzursuzluk yaratmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Tan, iktidarı mülteci konusundaki endişeleri gidermeye ve toplumsal huzursuzluğu azaltmaya davet etti.
Ruanda ve Türkiye Arasındaki Ticaret ve İlişkiler
Afrika kıtasının orta bölümünün doğu kısmında yer alan Ruanda, Türkiye ile uçuş süresi yaklaşık 6 saat olan başkenti Kigali ile bilinmektedir. Ruanda’nın Türkiye ile olan diplomatik ilişkileri ve ticaret hacmi üzerine bilgilendirme yapıldı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2018 yılında 32,4 milyon dolar olduğu belirtildi.