Orta Doğu’yu Şekillendiren 5 Ülkenin Kritik Zirvesi

orta-doguyu-sekillendiren-5-ulkenin-kritik-zirvesi-kjbYdLJJ.jpg

İtalya ve İspanya’nın Ortadoğu Politikaları Üzerine Görüşmeler

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İspanya’daki ana muhalefet partisi Halk Partisi (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo ile birlikte Roma’daki Yabancı Basın Derneği’nde önemli bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Orta Doğu’daki güncel gelişmelere dair sorulara yanıt veren Tajani, şu ifadeleri kullandı:

“İsrail’e yönelik endişelerimizi dile getiriyoruz. Gazze’deki sivillerin maruz kaldığı durumun yanı sıra, insani yardım kuruluşlarının çalışanlarının da bu askeri saldırılardan etkilenmemesi gerektiğini vurguluyoruz.”

Tajani, bugün Paris’te Orta Doğu’daki durumu değerlendirmek üzere bir araya geleceklerini belirterek, diplomatik düzeyde gerilimi önlemek için neler yapılabileceğini tartışacaklarını ifade etti. Ayrıca, gelecek hafta New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çerçevesinde G7 ülkeleri bakanlarıyla Orta Doğu konusunu ele alacaklarını, esirlerin serbest bırakılmasını, Filistin halkına yardım ulaştırılmasını ve ateşkes talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Lübnan’da yaşanan gelişmelere dair İsrail’e yaptırım uygulanıp uygulanamayacağı konusundaki bir soruya yanıt veren Tajani, “İsrailli bakanlara tek tek yaptırım uygulanması hatalı bir yaklaşım. İsrail ile diplomatik diyaloğu kesmemeliyiz.” şeklinde konuştu.

Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili bir soru üzerine de Tajani, “Biz Rusya ile savaş halinde değiliz,” diyerek, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de belirttiği gibi, Rusya ve Çin’in de dahil olacağı bir barış konferansının şart olduğunu vurguladı. Bu konferansta Ukrayna’nın teslimiyetinin ya da yenilgisinin söz konusu olamayacağını, aksi takdirde bunun gerçek bir barış anlaşması olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etti.

İspanyol Siyasi Liderden İtalya’ya Övgü

Toplantıda söz alan PP lideri Alberto Nunez Feijoo, İspanya’daki mevcut hükümetin Venezuela ve düzensiz göç politikalarını sert bir dille eleştirdi. Feijoo, İspanyol hükümetinin Venezuela konusundaki tutumunu şu şekilde değerlendirdi:

  • “İspanyol diplomasisi, kendisini bir diktatörlüğün hizmetine sunamaz. İspanya’nın Venezuela Büyükelçisi değişmeli, Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares istifa etmeli ve Başbakan, İspanya’nın demokrasiden yana olduğunu açıkça ifade etmelidir.”

Düzensiz göç meselesine dair gelen bir soru üzerine Feijoo, İtalya’daki Meloni hükümetinin düzensiz göçle mücadelede başarılı olduğunu belirtti. “Bu sayede İtalya’ya düzensiz girişlerde yüzde 60 azalma yaşandı, oysa İspanya’da bu oran yüzde 60 arttı,” diyerek, İspanya’daki düzensiz göç politikasının etkinliğini sorguladı.

Exit mobile version