Okyanus Yüzeyindeki Tehlikeler ve İklim Krizi

okyanus-yuzeyindeki-tehlikeler-ve-iklim-krizi-BXAbLTtZ.jpg

Okyanus Yüzeyi Tehlikede

Araştırmalara göre, dünya okyanus yüzeyinin yaklaşık beşte biri, fosil yakıtların yakılması ve ormansızlaşma gibi insan faaliyetlerinin yol açtığı tehditlere karşı savunmasız durumda.

Okyanuslardaki Aşırı Olaylar Artıyor

Araştırmaya göre, etkilenen okyanusun en üst 300 metresinde, aşırı sıcaklık, oksijensizleşme ve asitlenme olayları artık üç kat daha uzun sürüyor ve altı kat daha yoğun yaşanıyor.

Okyanus Isısı ve Deniz Yaşamı

ETH Zürih’te araştırmacı olan Joel Wong, Pasifik Okyanusu’ndaki deniz yaşamının yok olmasına neden olan ısı “blob”unun iyi bilinen bir örnek olduğunu belirtiyor.

İklim Krizi ve Okyanuslar

İklim krizi nedeniyle dünya okyanuslarının halihazırda aşırı duruma itildiği uyarısında bulunan araştırmacılar, bu gibi aşırı olayların gelecekte tekrar yaşanmasının muhtemel olduğunu vurguluyor.

AGU Advances dergisinde yayınlanan araştırma, aşırı sıcaklık, oksijensizleşme ve asitlenme olaylarını analiz etti ve bu tür aşırı olayların 30 gün kadar sürebileceğini, tropik bölgelerin ve Kuzey Pasifik’in özellikle bu bileşik tehditlerden etkilendiğini ortaya koydu.

İklim bilimciler, son aylarda olağanüstü seviyelere ulaşan okyanustaki ısının durmaksızın yükselmesi karşısında alarma geçti.

Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde jeolog ve iklim bilimci olan Andrea Dutton, sıcaklığın endişe verici bir şekilde arttığını ve bu durumun deniz yaşamını olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Dutton ayrıca, düşen oksijen seviyeleri, artan asitleşme ve yükselen okyanus ısısının, tarihteki büyük yok olma olaylarına benzerlik gösterdiğini ve bu durumun deniz ekosistemlerini ciddi şekilde etkilediğini ifade ediyor.

Exit mobile version