Keir Starmer, Aşırı Sağcı Protestolar Nedeniyle Tatilini İptal Etti

keir-starmer-asiri-sagci-protestolar-nedeniyle-tatilini-iptal-etti-AGyr1Z7Y.jpg

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Protestolar Nedeniyle Tatilini İptal Etti

İngiltere Başbakanı Keir Starmer’in, ülkede süregelen yoğun protestolar nedeniyle tatilini iptal ettiği bildirildi. Sky News, “Keir Starmer, ülke genelinde devam eden protestolar nedeniyle tatilini iptal etti” şeklinde bir açıklama yaptı. Starmer, aşırı sağcı protestoların getirdiği ek huzursuzluk ihtimaline karşılık, güvenlik güçlerine bu hafta sonu için yüksek alarm durumunda kalmaları çağrısında bulundu. Sky News, Ulusal Polis Şefleri Konseyi’ne (NPCC) atıfta bulunarak, kitlesel protestoların başlamasından bu yana İngiltere’de toplamda 779 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 349’unun ise suçlandığını aktardı.

İngiltere Adalet Bakanı Shabana Mahmood, ülke genelinde meydana gelen aşırı sağcı protestoların etkisinin “aylar ve yıllar boyunca” hissedilebileceğini belirterek, durumu ciddiyetle ele aldı.

Olayların Başlangıcı

Olayların kökeni, 29 Temmuz tarihinde İngiltere’nin Southport kentinde meydana gelen trajik bir bıçaklı saldırıya dayanmaktadır. 17 yaşındaki bir saldırgan, 3 çocuğun hayatını kaybetmesine ve 8’i çocuk 10 kişinin yaralanmasına neden oldu. Sosyal medyada saldırganın kimliği hakkında yayılan spekülatif haberler sonucunda, Southport’taki aşırı sağcı gruplar polisle çatışmaya girerek Southport İslam Toplumu Camisi’ne taşlı saldırılar düzenledi. Bu çatışmalar sırasında birçok polis memuru yaralanırken, bazıları da polis minibüsünü ateşe vermeyi başardı. Southport’taki olaylar sonucunda 53 polis ve 3 polis köpeği yaralanmış, 5 kişi gözaltına alınmıştır.

Aşırı sağcı şiddet olayları, 2 Ağustos’ta ülkenin doğu kıyısındaki Sunderland’e sıçradı. Kentteki “Masjid-e Anwaar-e Madinah” Camisi’nin önünde toplanan aşırı sağcı gruplar, polisle çatışarak kentteki bir polis karakolunu ateşe vermeye çalıştı. Bu olaylar sonucunda 3 polis yaralanırken, 10 aşırı sağcı gözaltına alındı.

Bu olaylarla aynı gün Hartlepool, Liverpool, Glasgow ve Dover’de de aşırı sağcı gruplar, kent meydanlarında ve camilerin önlerinde toplandı. 3 Ağustos’ta ise Bristol, Hull, Blackpool, Stoke-on-Trent ve Blackburn gibi yaklaşık 20 İngiliz kentinin yanı sıra Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’ta 4 farklı noktada aşırı sağcılar sokaklara döküldü. Bu kentlerde, göçmenlere ait iş yerleri, camiler, polis araçları ve çevik kuvvet memurlarına saldıran 92 aşırı sağcı gözaltına alındı.

4 Ağustos’ta Weymouth, Middlesbrough ve Rotherham kentlerinde toplanan aşırı sağcı gruplar, göçmenleri ve Müslüman toplumu hedef almaya devam etti. Rotherham’da, düzensiz göçmen ve sığınmacıların tutulduğu bir otelin önünde bir araya gelen aşırı sağcılar, binaya taş ve sandalye gibi yabancı maddeler attı. Bu kentlerde aşırı sağcılar, zaman zaman karşıt görüşlü gruplarla ve dini ile ticari yapıları korumaya çalışanlarla karşı karşıya geldi. Özellikle Hull ve Stoke-on-Trent’te iki aşırı sağcının bıçaklandığı haberi, olayların daha da şiddetlenmesine yol açtı; ancak polis, bu haberlerin asılsız olduğunu duyurdu.

Blackpool ve Manchester’da eylemlerin sona ermesi için çağrıda bulunan polis, yeniden toplanmayı da yasakladı.

Exit mobile version