BM Genel Sekreteri’nden İsrail Meclisi’ne Tepki
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail Meclisi’nin (Knesset), Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) ülkedeki faaliyetlerine son vermeyi öngören yasa tasarısını onaylamasından derin bir endişe duyduğunu ifade etti.
Guterres, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yasaların uygulanması durumunda, BM Genel Kurulu tarafından yetkilendirilen UNRWA’nın Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında görevini yerine getiremeyeceğine dikkat çekti. Guterres, “UNRWA, işgal altındaki Filistin topraklarındaki Filistinli mültecilere yardım sağlamanın en temel yolu olup, bu kurumun alternatifi yoktur. İsrail Meclisi’nin bugün kabul ettiği iki yasa ile ilgili derin bir endişe içindeyim.” dedi.
Guterres, yasaların uygulanmasının Filistinli mülteciler için korkunç sonuçlar doğuracağına ve bunun kabul edilemeyeceğine vurgu yaparak, “İsrail’e BM Şartı ve uluslararası hukuk çerçevesinde yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulunuyorum.” mesajını iletti.
AB ve Belçika’dan Tepki
Avrupa Birliği (AB) ve üye ülkelerden Belçika da, İsrail Meclisi’nin UNRWA’nın faaliyetlerine son verilmesini öngören yasa tasarısını onaylamasına tepki gösterdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, bu yasalarla ilgili ciddi endişeler dile getirildi.
Açıklamada, “Bu yasalar, UNRWA’nın Gazze’deki hayati operasyonlarını fiilen imkansız hale getirecek; işgal altındaki Batı Şeria’da sağlık, eğitim ve sosyal hizmetler sağlamasını ciddi şekilde engelleyecek ve UNRWA’nın İsrail’deki diplomatik dokunulmazlıklarını iptal edecek geniş kapsamlı sonuçlara sahip olacaktır.” ifadelerine yer verildi.
Filistin’in Tepkisi
Filistin, İsrail Meclisi’nin kararının Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkını ortadan kaldırmayı hedeflediğini vurguladı. Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, tasarının onaylanmasını kınayarak, “ABD’nin desteği olmasa, İsrail’in uluslararası meşruiyete meydan okumaya cesaret edemeyeceğini” belirtti.
Ebu Rudeyne, “İsrail Meclisi’nin büyük çoğunluğunun tasarı lehine oy kullanması, İsrail’in giderek faşist bir devlete dönüştüğünü göstermektedir.” şeklinde yorumda bulundu. Filistin Dışişleri Bakanlığı da tasarıyı kınayarak, İsrail Meclisi’nin, Filistin halkına karşı düşmanca tutumlarının bir göstergesi olduğunu vurguladı.