İslamabad yönetimi, Pakistan’da uzun yıllardır yaşayan yüzbinlerce Afgan sığınmacının ülkeyi terk etmesini sağlayacak olan planın ikinci aşamasını devreye sokmaya hazırlanıyor. Al Jazeera’nın haberine göre, Pakistanlı yetkililer, pazartesi günü yaklaşık 800 bin Afgan asıllı sığınmacının zorla sınır dışı edilmesi operasyonuna başlayacak. Kasım ayında gerçekleştirilen ilk aşamada 541 bin sığınmacı sınır dışı edilmişti. İkinci aşama ile birlikte bu sayı neredeyse ikiye katlanacak.
Üç Aşamalı Plan Nedir?
Uluslararası Af Örgütü‘ne bağlı sığınmacı ve göçmen hakları aktivisti James Jennion, planın “Kaçak Göçmenleri Geri Gönderme Planı” adı altında 800 binden fazla Afgan sığınmacının hayatını tehlikeye attığını belirtiyor. Plan üç aşamadan oluşuyor:
- İlk aşama: Belgesiz tüm Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmesi
- İkinci aşama: Afgan Vatandaş Kartı (AVK) sahibi olan tüm sığınmacıların zorla sınır dışı edilmesi
- Üçüncü aşama: BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından verilen PoR belgesine sahip tüm Afganların sınır dışı edilmesi
Şu anki durumda, Pakistan’da yaklaşık 800 bin AVK kart sahibi ve 1.3 milyon PoR kart sahibi Afgan asıllı sığınmacı olduğu tahmin ediliyor.
İç Güvenliği Tehlikeye Sokuyor
Pakistan hükümeti, sığınmacıları sınır dışı etme kararını, ülkenin ekonomik sıkıntıları ve sığınmacıların iç güvenliği tehlikeye soktuğu gerekçesiyle savunuyor. Pakistan, Afgan asıllı sığınmacı gruplarının ülkenin farklı bölgelerinde yaşadığını ve bu durumun iç güvenliği tehdit ettiğini belirtiyor.
Gerilim Tırmandı, Plan Hızlandı
Sınır dışı planının ikinci aşaması, son dönemde Afganistan ve Pakistan arasındaki gerilimin artmasıyla hızlandırıldı. Nisan ayında Pakistan, Afganistan’ın sınır bölgelerine hava saldırısı düzenledi ve bu saldırıları anti-terör operasyonları olarak nitelendirdi.