İdam Kararından Dönüldü
Salehi, Nisan ayında İran’da gerçekleşen 2022 protestolarına katıldığı gerekçesiyle altı yıl hapis cezasına çarptırıldı ve ardından “yeryüzünde bozgunculuk” suçlamasıyla idama mahkum edildi. Ancak, Yüksek Mahkeme’nin temyiz aşamasında ölüm cezasını bozmasıyla dava yeniden değerlendirilmek üzere başka bir mahkemeye havale edildi.
Protestolara Destek Suçlaması
Salehi, ilk olarak Ekim 2022’de, gözaltında ölen 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ardından patlak veren protestoları desteklediği açıklamaları nedeniyle tutuklandı. Tutukluluk sürecinde hücre hapsi de dahil olmak üzere zor koşullar yaşadı ve altı yıl hapis cezası aldı.
İfade Özgürlüğü Mücadelesi
33 yaşındaki Salehi, İran’da ifade özgürlüğü mücadelesinin sembolü haline gelmiştir. Yolsuzluk, yoksulluk, idamlar ve protesto karşıtlığı gibi konuları şarkı sözlerine yansıtarak İran halkının sesi olmuştur. Batı medyasında “dünyanın en cesur rapçisi” olarak tanımlanmaktadır.
Avukatı Amir Raisian, Yüksek Mahkeme’nin kararını olumlu karşıladıklarını belirterek, Salehi’nin adalet arayışındaki mücadelesinin devam edeceğini vurguladı. Salehi’nin hukuk mücadelesi, İran’da ifade özgürlüğü ve adalet konularında geniş yankı uyandırmıştır.