Havaalanlarında Dikkat Çeken Kurallar: Vedalaşırken 3 Dakikadan Fazla Sarılmak Yasak!

havaalanlarinda-dikkat-ceken-kurallar-vedalasirken-3-dakikadan-fazla-sarilmak-yasak-T8Z7d1F2.jpg

Havaalanı Kullanımında Artan Karmaşa

Havaalanlarını kullanan yolcu sayısı her geçen yıl artış gösteriyor. Corona öncesi ve sonrası dönemlerde havaalanı deneyimleri önemli değişikliklere uğradı ve bu durum birçok kişinin kafasını karıştırdı. Bazı yolcular, uçağa sıvı madde alımında kısıtlamalar getirirken, bazıları az miktarda almayı tercih ediyor, bazıları ise daha fazla sıvı taşıma yoluna gidiyor. Ayrıca, bazı havaalanlarında kemerlerin ve dizüstü bilgisayarların çıkarılması istenirken, diğerlerinde 23 kilograma kadar el bagajına izin veriliyor.

Kurallarda Farklılıklar

1 Eylül itibarıyla Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde havaalanı güvenlik uygulamalarında bazı farklılıklar başladı. Örneğin, Yeni Zelanda’nın Dunedin Havaalanı’nda, yolcuların birbirlerine sarılmasına kısıtlamalar getirildi. Artık üç dakikadan uzun süreli sarılmalar yasaklandı ve bu konuda havaalanında çeşitli tabelalar yerleştirildi. Gerekçe olarak, kalabalık nedeniyle diğer yolculara sarılma fırsatı bırakılmaması gösterildi. Havaalanı Müdürü Daniel de Bono, “Normalde aşk hormonu için 20 saniye yeterli. Sarılma süresi ne kadar az olursa, o kadar çok yolcunun bu fırsatı elde etme şansı oluyor” açıklamasında bulundu.

  • Hamburg ve Londra’da: Sıvıların el çantasında kalmasına ve uçağa alınmasına izin veriliyor. Ancak bu durumda sınır 100 mililitre olarak belirlendi.
  • Berlin-Brandenburg Willy Brandt Havaalanı: Elektronik cihazların el bagajından çıkarılmasına gerek yok; aynı şekilde istenilen miktarda kozmetik malzemesi taşınabiliyor.
  • Münih ve Brüksel: Yeni tip güvenlik tarayıcıları sayesinde yolcuların kemerlerini çıkarması gerekmeyecek.

Cam Kavanoz Yasağı

Frankfurt Havaalanı’nda krem çikolata gibi ürünlerin yolcu beraberinde uçağa alınması yasak. Bunun nedeni, cam kavanoz kullanımı. Yolcular, bu tür ürünleri plastik kaplara koyarak uçağa alabilirler; aksi takdirde, bu ürünler gözlerinin önünde çöpe atılacak. Hijyen malzemeleri için de sıvı yerine katı formda ürünler tercih edilmelidir. Bebek maması uçağa alınabilir, ancak burada da bir sınırlama bulunmakta. Bazı havaalanlarında 100 mililitre sınırı uygulanırken, diğerlerinde bu konuda net bir bilgi yok.

Avrupa’daki birçok havaalanında yolcular bir kez, İstanbul’da ise iki kez aranıyor. AB’nin iç hat uçuşlarında yolcu beraberindeki çantaların ölçüsü 50 x 40 x 20 cm boyutlarında olmalıdır. Bunun yanı sıra, küçük bir el çantası ve dizüstü bilgisayar da uçağa alınabilir. Charter uçuşları veya ucuz havayollarında, çanta boyutları 40 x 30 x 15 cm ile kısıtlanabilir. Birçok havaalanında, uçuş bilgilerini içeren kartların tamamen parçalanmadan yere atılması yasak. Bu durum, kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi açısından önem teşkil ediyor.

British Airways’te el bagajı için 23 kilograma kadar izin verilmekteydi, ancak bu sınır 10 kilograma indirilebilir. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Lufthansa’da ise yolcu beraberindeki çantalarda sınırın 10 kilograma çıkarılması planlanmakta. Ancak, bu 2 kiloluk artışın kesinliği henüz netleşmedi.

Exit mobile version