Gürcistan Başbakanı Kobakhidze’den Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasası Açıklaması

gurcistan-basbakani-kobakhidzeden-yabanci-etkinin-seffafligi-yasasi-aciklamasi-WudMJwqF.jpg

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, başkent Tiflis’teki hükümet binasında Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada ülkedeki gelişmeleri değerlendirdi. Kobakhidze, Cumhurbaşkanı Zurabişvili’nin, iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin nisanda sunduğu ve 14 Mayıs’ta parlamentoda kabul edilen “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasayı veto ettiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Zurabişvili’nin Veto Kararı

Zurabişvili’nin yasa konusunda veto hakkını kullanarak uluslararası ortaklarla tartışılması ve görüşülmesi için tüm yolları kapattığını belirten Kobakhidze, şu ifadeleri kullandı: “Uluslararası ortaklarımıza teklifimiz, görüşlerimizi uzlaştırmak için veto prosedürünü kullanmaktı ancak Salome Zurabişvili, yasayı sert bir şekilde veto ederek sağlıklı bir tartışma için tüm alanı kapattı.”

Toplumun Görüşleri ve Destek

Sosyolojik araştırmalara göre, Gürcistan’da toplumun yüzde 80’inden fazlasının sivil toplum kuruluşlarının şeffaf şekilde faaliyet göstermesini talep ettiğini belirten Kobakhidze, yüzde 60’tan fazlasının ise “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasayı desteklediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Zurabişvili’nin Değerlendirmesi

Zurabişvili, yasanın Gürcistan’ın Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonu ve anayasa karşıtı olduğunu savunarak, yasayı veto ettiğini açıkladı: “Bugün, anayasamıza ve Avrupa standartlarına aykırı olan ve dolayısıyla Avrupa yolumuzu engelleyen ‘Rus yasasını’ veto ettim. Bu veto tamamen yasaldır ve bugün parlamentoya sunulacak. Bu yasa, hiçbir değişikliğe, hiçbir iyileştirmeye tabi değildir ve bu nedenle çok basit bir vetodur. Bu yasa yürürlükten kaldırılmalıdır.”

Yasanın Geleceği

Veto edilen yasa, parlamentoda yeniden görüşülecek. Gürcistan’da Gürcü Hayali Partisinin sunduğu “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısına parlamentoda ilk onay 17 Nisan’da, ikinci onay 1 Mayıs’ta verilmişti. Genel Kurulda 14 Mayıs’ta yapılan üçüncü ve nihai oylamada tasarı, 30 “hayır”a karşılık 84 “evet” oyuyla kabul edilerek yasalaşmıştı.

Exit mobile version