Filistin Devletinin Tanınması ve Uluslararası Toplumdaki Yeri

filistin-devletinin-taninmasi-ve-uluslararasi-toplumdaki-yeri-6cSUQmNP.jpg

Filistin Devletinin Tanınması

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İspanya’nın yerel radyolarından RNE’de dün gece geç saatlerde katıldığı yayında İspanya, İrlanda, Slovenya ve diğer AB ülkelerinin Filistin devletini tanıyacağı tarihin belli olduğunu açıkladı. Borrell, İspanya’nın 21 Mayıs’ta Filistin’i tanıyacağını belirtirken, Malta, İrlanda ve Slovenya’nın da Filistin’i tanıyacağını kaydetti.

Filistin Devletinin Sınırları ve Uluslararası Toplumun Rolü

Filistin devletinin sınırlarıyla ilgili bir soruya cevap veren Borrell, “Bunu kendimiz yaratacak değiliz. BM kararlarında zaten belli” dedi. Ayrıca, İsrail ve Filistin sorununda müzakere edilmiş ve barışçıl olan çözümleri reddedenleri eleştirmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Borrell, uluslararası toplumun Netanyahu’nun barış çözümlerine karşı çıkışını eleştirdi.

AB Ülkelerinin Tutumu ve Destek Veren Ülkeler

İspanya’nın öncülük ettiği ve lobi çalışmaları yürüttüğü Filistin devletinin tanınması girişimine İrlanda, Slovenya, Malta ve Norveç’in destek verdiği biliniyor. Halihazırda Bulgaristan, Polonya, Çekya, Romanya, Slovakya, Macaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsveç olmak üzere 8 AB üyesi Filistin’i tanıyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bazı AB ülkelerinin Filistin’i tanımasını beklediğini ifade etmişti.

Exit mobile version