Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, Tesla’nın öncülüğünde elektrikli otomobil satışlarında dünya lideri olma yolunda ilerliyor. 2023 yılı sonunda dünya genelinde en çok elektrikli araç satışı gerçekleştiren şirket olmayı hedefleyen BYD, ABD merkezli rakibi Tesla’nın bu unvanını geri almasının ardından rekabete devam ediyor.
BYD’nin Türkiye’deki Yatırım Planları
AA’nın aktardığı bilgilere göre, BYD Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretimi için Ar-Ge merkezi kurmayı planlıyor. Bu yatırımın 2026 yılına kadar tamamlanarak 5 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen imza törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliği yaptığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu’nun katıldığı belirtiliyor.
BYD Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Kuruluş: BYD, bugün CEO’su olan Wang Chuanfu tarafından 1995 yılında kuzeniyle birlikte Shenzhen’de kuruldu.
- Ürün Yelpazesi: Şirket, akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara kadar geniş bir elektronik cihaz yelpazesinde kullanılan şarj edilebilir bataryaları üretmektedir.
- Stratejik Ortaklık: Warren Buffett’ın Berkshire Hathaway şirketi, 2008 yılından bu yana BYD’nin hissedarı konumundadır.
- Batarya Üretimi: BYD, rakiplerinden farklı olarak bataryalarını şirket içinde üretmektedir. Bu durum, maliyet tasarrufu sağlayarak büyümelerine katkıda bulunmaktadır.
AB’den Çinli Otomobillere Ek Gümrük Vergisi Kararı
Avrupa Birliği, Çin menşeli elektrikli araçların fiyatlarının suni şekilde düşük tutulduğunu iddia ederek bu araçlara yönelik ek gümrük vergisi uygulamasını başlattı. AB’nin bu kararı, Çinli üreticilere yüzde 17,4 ila yüzde 37,6 arasında değişen ek gümrük vergisi getirmektedir. Bu uygulamanın Avrupa genelinde elektrikli araçların fiyatlarını artırması ve Çinli markalara yönelik talebi azaltması beklenmektedir.