DSÖ Sudan Temsilcisi: Sudan’daki Felaket Sağlık Durumu Kontrolden Çıkabilir

dso-sudan-temsilcisi-sudandaki-felaket-saglik-durumu-kontrolden-cikabilir-dzHXp7an.jpg

DSÖ Sudan Temsilcisi Sahbani: “Sudan’daki Felaket Sağlık Durumu Kontrolden Çıkabilir”

DSÖ Sudan Temsilcisi Shible Sahbani, düzenlediği basın toplantısında, acil önlemler alınmazsa Sudan’da kötüleşen durumun halk üzerinde uzun vadeli etkilere yol açabileceğini belirtti. Sahbani, bölgeye erişim sağlanmasının acil ve önemli olduğunu vurgulayarak, “Ortaya çıkmakta olan insani felaketi kontrol altına almak için acil eylem ve ateşkes gerekiyor” dedi.

Geçen hafta Çad’da yaşadıklarını paylaşan Sahbani, “Çad’da gördüğüm ihtiyaçlar, Sudan’da yaşananları yansıtıyordu. Durum rahatsız edici ve yürek parçalayıcı” ifadelerini kullandı. Bölgedeki kadın ve çocukların yaşadığı açlık, hastalık, şiddet ve kayıplara dikkat çeken Sahbani, “Kadın ve çocukların acılarını yüzlerinden okuyabiliyordum” dedi.

  • Sudan’dan kaçan insanların temel sebebinin açlık olduğunu belirten Sahbani, “Sudan’da neredeyse 13 milyon insan yerinden edildi. 10 milyondan fazla kişi iç bölgelere dağılırken 2 milyondan fazla kişi komşu ülkelere sığındı” şeklinde konuştu.
  • Darfur, Kordofan, El Cezire ve Hartum eyaletlerinde devam eden çatışmaların insani yardımları engellediğine dikkat çeken Sahbani, Darfur’daki durumu “özellikle endişe verici” olarak nitelendirdi.
  • El Faşir bölgesinde 800 binden fazla kişinin gıda ve sağlık malzemelerine erişimlerinin olmadığını belirten Sahbani, yaralıların acil bakım alamadığını ve çocukların, hamile ve emziren kadınların şiddetli açlık nedeniyle zayıf düştüklerini ifade etti.

Sahbani, Sudan için İnsani Müdahale Planı ve sağlık müdahale planının yetersiz finanse edildiğini belirterek, bu açığın kapatılması için acil eylem çağrısında bulundu. Sudan’da 30 yıl süren Ömer el Beşir iktidarının devrilmesinden sonra sivil hükümete karşı yapılan darbe sonrası yaşanan güç mücadelesinin de krize katkı sağladığı biliniyor.

Sudan’daki Yerinden Edilme ve Açlık Krizi

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Sudan’daki çatışmalar sonucu 16 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 10 milyon kişi yerinden edildi ve 25 milyonun üzerinde insan insani yardıma muhtaç durumda. Sudan, dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizini yaşamaktadır.

Exit mobile version