Bangladeş’teki Gösteriler ve Polislerin Eylemleri

bangladesteki-gosteriler-ve-polislerin-eylemleri-P7zWhL3j.jpg

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Bangladeş’te son günlerde yaşanan yoğun gösteriler sonucunda, iş bırakma eylemi gerçekleştiren polisler ile geçici hükümet arasında bir anlaşma sağlandı. Geçici hükümet yetkilileri, polislerin taleplerinin büyük bir kısmının karşılanacağına dair güvence vererek, polislere 15 Ağustos’ta işlerine geri dönmeleri çağrısında bulundu.

Eylemlerini sona erdirmeyi kabul eden polisler, bugün itibarıyla görevlerine geri dönerken, yetkililer, belirlenen tarihe kadar işe gelmeyen polislerin görevlerinden ayrılmış sayılacağını açıkladı. Emniyet Genel Müdürlüğü ise, ülke genelindeki 599 polis karakolunun dün yerel saatle 15.00 itibariyle yeniden faaliyete geçtiğini duyurdu. Ayrıca, bir süre göstericilerin kontrolünde olan yollarda trafik polisleri de yeniden göreve başladı.

Bangladeş polisi, geçtiğimiz hafta her bir polisin güvenliğinin sağlanana kadar iş bırakma eylemini sürdüreceklerini açıklamıştı. Bu durumu değiştiren olaylar, ülkede patlak veren ve geniş kitlelerin katılım sağladığı protestolarla başladı.

Ne Olmuştu?

Bangladeş’te 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamu kurumlarında kontenjan ayrılması kararı alındıktan sonra, temmuz ortasında öğrencilerin öncülüğünde büyük protestolar başlamıştı. Yüksek Mahkeme’nin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle, bu protestoların sona erdiği duyurulmuştu.

Ancak, gösteriler sırasında yaşanan şiddet olaylarından sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadının yasaklanmasının ardından, protestocular, hayatını kaybedenler için “adalet” talebiyle yeniden sokaklara döküldü. Bangladeş’teki bu gösteriler esnasında meydana gelen şiddet olayları sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi gözaltına alındı.

Şiddet olaylarının artarak devam etmesi üzerine, Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutunu terk ederek askeri helikopterle Hindistan’a gitmek zorunda kaldı. Bu esnada, göstericiler Başbakan’ın resmi konutunu basma girişiminde bulundu. Siyasi parti temsilcileriyle bir araya gelen Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Hasina’nın istifa ettiğini ve geçici bir hükümetin kurulacağını duyurdu.

Nobel ödüllü ekonomist Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak yemin ederek göreve başladı. Bu gelişmeler, Bangladeş’teki siyasi atmosferi daha da gergin hale getirdi ve ülkedeki toplumsal huzursuzluk devam etti.

Exit mobile version