Bangladeş’te Sokağa Çıkma Yasağı ve Protesto Olayları

bangladeste-sokaga-cikma-yasagi-ve-protesto-olaylari-Y1ZQtjUX.jpg

Bangladeş’teki Sokağa Çıkma Yasağı ve Protestolar

19 Temmuz gecesi itibarıyla ülke genelinde yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağı, mesai saatleri dışında devam ederken, şiddet olaylarının kontrol altına alınması amacıyla görevlendirilen askerlerin kentlerdeki varlığı da sürmektedir. Dakka Medikal Koleji ve Hastanesi’nde görevli polis Baççu Mia, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gösterilerde 3 kişinin daha hayatını kaybettiğini bildirmiştir. Dakka’nın dışındaki Savar bölgesinde de bir kişinin yaşamını yitirdiği kaydedilmiştir.

Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamu kurumlarında kontenjan ayrılması kararının ardından başlayan protestolarda, hayatını kaybedenlerin sayısı 201’e ulaşmıştır. Prothom Alo gazetesi, ölenlerin çoğunun vücudunda kurşun izleri bulunduğunu vurgulamaktadır. Son 8 gün içerisinde, 1400’ü dün olmak üzere toplamda 4 bin 500’den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtilmektedir. Gözaltına alınan kişilerin büyük bir kısmı, ana muhalefet partisi olan Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi’nin mensuplarından oluşmaktadır.

Bangladeş’te, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’na katılan kişilerin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararının ardından protestolar başlamıştır. 16 Temmuz’da, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisi ile bu partinin öğrenci kanadı olan Bangladeş Öğrenciler Birliği üyeleri ve polis tarafından üniversite kampüslerinde öğrencilere yönelik saldırılar ve müdahaleler gerçekleştirilmiştir. Bu olaylar, protestoların yoğunlaşmasına neden olmuştur.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz’da, Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine ayrılacak kontenjanı yüzde 30’dan yüzde 5’e çekme kararı almış, toplam kontenjanın yüzde 2’sinin etnik azınlık ve engelli bireylere, yüzde 93’ünün ise liyakate dayalı olarak tahsis edilmesine hükmetmiştir. Bangladeş Adalet Bakanı Enesul Hak, gerginliğin azalmasıyla birlikte protestolar nedeniyle uygulanan sokağa çıkma yasağının tedricen kaldırılacağını belirtmiş, ardından ülkede bazı işyerleri ve resmi kurumlar kısıtlı hizmet vermeye başlamıştır.

Exit mobile version