Azerbaycan ve Ermenistan Arasındaki Ulaşım Yolları Anlaşması

azerbaycan-ve-ermenistan-arasindaki-ulasim-yollari-anlasmasi-ZgWb5TZc.jpg

Azerbaycan’ın zaferi ve Rusya’nın arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşması, bölgedeki barış arayışını yeni bir aşamaya taşıdı. Anlaşmanın 9. maddesinde, Azerbaycan ile ona bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasındaki ulaşım yollarının açılması hedeflenmişti. Bu bağlamda, Zengezur Koridoru’nun Ermenistan toprakları üzerinden inşa edilmesi ve güvenliğinin Rusya Sınır Muhafızları tarafından sağlanması kararlaştırılmıştı.

Ancak Bakû ve Erivan yönetimleri, Nahçıvan’ı Azerbaycan’a bağlayacak güzergâh dahil olmak üzere ulaşım hatlarıyla ilgili maddenin barış anlaşmasından çıkarılması konusunda bir uzlaşıya vardı. Proje, Zengezur bölgesinde kara ve demiryolu ulaşımıyla Azerbaycan’ı doğrudan Nahçıvan’a bağlamayı amaçlıyordu. Aynı zamanda, bu ulaşım hattı aracılığıyla Azerbaycan ve Türkiye’yi doğrudan birbirine bağlama hedefi de güdülüyordu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Özel Görevler Temsilcisi Elçin Amirbeyov, barış anlaşmasının imzalanmasını hızlandırmak için taraflar arasında uyuşmazlık yaratan ulaşım hatları konusunun taslak metinden çıkarıldığını duyurdu. Amirbeyov, iki ülkenin barış anlaşması imzalandıktan sonra Azerbaycan ile Nahçıvan arasında ulaşım hattının sağlanması için kabul edilebilir bir çözüm bulmak üzere müzakerelere devam edebileceğini belirtti.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ani Badalyan ise, ilgili maddenin karşılıklı uzlaşı ile çıkarıldığını ifade etti. Bu gelişmeler üzerine, Kafkasya uzmanı Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, Ermenistan’ın aldığı Batı desteği nedeniyle Rusya’nın koridor üzerindeki kontrolünü istemediğini dile getirdi. İsmayıl, “Azerbaycan için bu durum fark etmezdi. Maddenin barış görüşmesinden çıkarılması, bölgedeki jeopolitik dengeler açısından dikkatle değerlendirilmelidir. Rus sınır muhafızları, Zengezur Koridoru’nda güvenliği temin edecekti. Ancak Batı, koridorun Rusya’nın kontrolünde olmasını istemedi. Üçüncü bir devletin burayı kontrol etmemesi, Türkiye ve Azerbaycan için de avantaj sağlıyor. Ancak o dönemdeki koşullar, bu durumu zorunlu kılıyordu. Bugün ise bunun anlamı kalmamış durumda. Başlangıçta o bölgeye Rusya’nın bakmasından kimse rahatsızlık duymuyordu. Ancak Ukrayna savaşı, Moskova’nın elini zayıfladıkça Batı, ciddi şekilde koridorun güvenliğinin Rusya tarafından sağlanacak olmasından endişe duymaya başladı. En ideal çözüm, bu koridorun Azerbaycan ve Ermenistan tarafından doğrudan kontrol edilmesidir” dedi.

Exit mobile version