Avrupa Seyahatlerinde Yeni Dönem: ESS Sistemi
Türkiye vatandaşları için Avrupa seyahatlerinde önemli bir değişiklik kapıda. Schengen bölgesi ülkelerinde uygulanacak olan ESS (Avrupa Seyahat Bilgi Sistemi) sistemi, yakın bir zamanda yürürlüğe girecek. Yedi yıl önce kabul edilen bu sistem için, üye devletlerin sınır geçiş süreçlerindeki hazırlıkları tamamlamasının ardından geri sayım başladı.
KASIM AYINDA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR: ESS NEDİR?
ESS, 180 gün içinde 90 güne kadar kısa süreli konaklama yapan AB dışı uyruklu kişileri kaydetmek amacıyla tasarlanmış otomatik bir sistemdir. Bu sistemle birlikte, AB dışı ülkelerin vatandaşları, Schengen bölgesi sınırlarını her geçtiklerinde kayıt altına alınacaklar. Pasaport damgasının yerini alacak olan bu sistemde, yolcuların girişte biyometrik verileri (yüz görüntüleri ve parmak izleri) kaydedilecektir. ESS, Schengen bölgesine katılma sürecinde olan 27 Schengen ülkesi ile birlikte Bulgaristan ve Romanya da dahil olmak üzere toplam 29 Avrupa ülkesinde uygulanacak. Bu sistem, bölgenin açıklığını ve hareketliliğini korurken, Avrupa genelinde sınır güvenliğini artırmayı ve ikamet süresini aşanları takip etmeyi amaçlamaktadır.
AVRUPA’YA GİDECEK OLAN TÜRKLERİ ETKİLEYECEK
Türk vatandaşlarının Schengen ülkelerini ziyaret etmek için yalnızca geçerli bir pasaport ve vize sunmaları yeterliydi. Ancak, 10 Kasım’dan itibaren Türk vatandaşlarının Avrupa’ya giriş ve çıkış hareketleri elektronik olarak bir veritabanına kaydedilecek. Yeni sistemle birlikte merak edilen konulardan biri de; Türk vatandaşlarının seyahat etmeden önce farklı bir işlem yapması gerekip gerekmediğidir. Kısaca cevap hayır. Seyahatlerinizde ek bir belge talep edilmeyecek. Hedefinize vardığınızda, biyometrik verileriniz (yüz resmi ve dört parmak izi) sınır kapılarında, pasaport kontrolü yapan yetkililer tarafından alınacaktır.
HER AVRUPA SEYAHATİNDE UYGULANACAK
Uygulamanın başlamasıyla birlikte, Schengen bölgesindeki bir ülkeye yapacağınız her giriş ve çıkışta ESS kontrolleri zorunlu hale gelecek. Kontroller kişi başına yalnızca birkaç dakika sürse de, Schengen bölgesindeki ülkelere seyahat eden kişilerin sınırda daha uzun kuyruklarda beklemelerine yol açabileceği öngörülüyor. Bu durum, seyahat planlarınızı etkileyebilir ve Avrupa’daki seyahat deneyiminizi değiştirebilir.