Umuda Yolculuk: Kaçak Göçmenlerin Hikayesi
Almanya ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin uyguladığı sıkı önlemlere ve Türk vatandaşlarının iltica taleplerinin yaklaşık %90 oranında reddedilmesine rağmen, insanlar umuda yolculuk yapmaktan vazgeçmiyor. Münih Polisi, yaklaşık iki hafta önce Hörbranz sınır kapısından geçen Berlin plakalı bir aracı durdurup detaylı bir kontrol gerçekleştirdi. Yapılan incelemede, yedi kişilik araçta toplamda 11 kişinin bulunduğu tespit edildi. Tüm yolcuların kaçak olduğu ve aracı kullanan kişinin daha önce kaçak olarak Almanya’ya girmiş ve hakkında sınır dışı kararı verilmiş olduğu anlaşıldı. Araçtaki 9 kişilik Türk ailesinin, sürücünün akrabaları olduğu da belirlendi. Bunun yanı sıra araçta bir de Suriyeli kadın yer alıyordu ve iki çocuk, 5 ile 7 yaş aralığında, koltuk aralarına sıkıştırılmış bir şekilde bulundu.
Arabayı Eşinden Almış
29 yaşındaki Türk sürücü, arabayı eşinden aldığını ifade etti. Ancak, kimlik tespiti yalnızca, süresi dolmuş ve iptal edilmiş oturma iznindeki eski bir fotoğrafla yapılabildi. Sürücünün yalnızca Türk ehliyeti olduğu ve bu ehliyetle Almanya’da araç kullanma süresinin 6 ayı çoktan geçtiği belirlendi. Arabayı veren eş hakkında Almanya’da bir soruşturma başlatıldı. Oturma izni süresi dolmuş ve iltica talebi reddedilmiş olan bu Türk gencinin, buna rağmen tüm ailesini riskli bir şekilde Almanya’ya kaçak olarak getirmesi büyük bir şaşkınlık yarattı. Ayrıca, sürücü kapısının gözünde bir bıçak bulunması da dikkat çekici bir detaydı.
Birçok Suçtan Soruşturma
Yolcuların üzerinden Türk kimlik kartları çıktı ve bu kişiler, Almanya’dan önce giriş yaptıkları Avusturya’ya geri gönderildi. Kaçakçı Türk şoföre, tehlikeli koşullar altında insan kaçakçılığı, silah taşıma, ehliyetsiz araç kullanma ve ilaç kanununa muhalefet gibi ciddi suçlardan soruşturma başlatıldı. Suriyeli kadın ise, ilk giriş yaptığı Yunanistan’a iade edilmek üzere Almanya’da bir kampa götürüldü.