AB Türkiye Raporu: Muhalefete Yönelik Baskıların Altını Çizen Önemli Gözlemler

ab-turkiye-raporu-muhalefete-yonelik-baskilarin-altini-cizen-onemli-gozlemler-fHbe5NMG.jpg

Avrupa Komisyonu Türkiye Raporunu Yayımladı

Avrupa Komisyonu, Türkiye’ye yönelik kapsamlı bir rapor yayımlayarak, ülkenin Avrupa Birliği (AB) ile uyum sürecine, Yunanistan ile ilişkilerine, ticari anlaşmalarına ve hukuk ile yönetim sistemi üzerindeki durumuna dikkat çekti. Raporda, Türkiye’nin BRICS ve Rusya ile gelişmekte olan ilişkileri de özellikle vurgulandı.

Rapor, Türkiye’nin hukuk, temel özgürlükler ve insan hakları alanındaki durumunun kötüleştiğini kaydetti. Hükümetin muhalefet partilerine ve yerel yöneticilere yönelik baskılarının demokrasiyi zayıflattığına işaret eden rapor, bu durumun toplumsal huzursuzluklara yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

DENETLEME MEKANİZMALARI EKSİK

2017 yılında gerçekleştirilen referandum sonrasında yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı sistemi de raporda ele alındı. Bu sistemin denetim mekanizmalarının Cumhurbaşkanlığına bağlı olduğuna dikkat çekilirken, “Cumhurbaşkanlığı sisteminde denge ve denetleme mekanizmaları eksik” ifadesine yer verildi. Türkiye’nin hukuk ve yönetim sisteminin kötüleştiği belirtilirken, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve temel haklara saygı gibi alanlardaki olumsuz gelişmelerin devam etmesinden endişe duyulduğu ifade edildi.

‘DÜZENSİZ GÖÇMENLER KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ORTAK’

AB raporu, Türkiye’nin önemli bir ticari ve siyasi partner olduğuna da vurgu yaptı. Türkiye, AB’nin en büyük beşinci ticaret ortağı olarak öne çıkarken, iki taraf arasındaki ticaret hacminin 206 milyar avroyu aştığı belirtildi. Özellikle düzensiz göçle mücadelede Türkiye’nin kritik bir ortak olduğuna dikkat çekilerek, 3,6 milyon mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye’nin 2011 yılından bu yana 10 milyar avroluk kaynağı serbest bıraktığı kaydedildi.

DIŞ İLİŞKİLERE DİKKAT ÇEKİLDİ

2018 yılından itibaren dondurulan Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerine dair bilgiler de raporda yer aldı. AB’nin dış politikasına olan uyumun yüzde 9’dan yüzde 5’e düştüğü vurgulandı. Türkiye’nin Rusya ve BRICS örgütü ile olan ilişkilerine dikkat çekilerek, Türkiye’deki liman otoritelerinin, AB’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımların etkin bir şekilde uygulanabilmesi için yeniden düzenlemeler yapması gerektiği ifade edildi.

Exit mobile version