AB Komisyonu Başkanı, Kadın Üye Bulma Mücadelesinde Zorluk Yaşıyor

ab-komisyonu-baskani-kadin-uye-bulma-mucadelesinde-zorluk-yasiyor-yMvGwyHt.jpg

Avrupa Birliği Komisyonu’nda Cinsiyet Dengesi Sorunu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in 6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen seçimlerin ardından kuracağı beş yıllık yeni ekibinde cinsiyet dengesini sağlamak amacıyla AB üyesi ülkelerden kadın üye önerisinde bulunmaları talebi, beklenen sonuçları vermedi. Von der Leyen, 6-9 Haziran’daki seçimlerin ardından 18 Temmuz’da Avrupa Parlamentosu’nda (AP) güvenoyu alarak ikinci kez Komisyon Başkanı olarak göreve başladı. Ardından, 25 Temmuz’da üye ülkelere bir mektup göndererek, Komisyon için 30 Ağustos’a kadar üye önerisinde bulunmalarını istedi.

Von der Leyen’in eylül ayının ilk haftasında önerilen isimleri değerlendirmesi planlanıyor. Bu süreçte, eylül ve ekim ayları boyunca, yeni Komisyon üyeleri AP’deki ilgili komitelerde çeşitli oturumlara katılarak, soru-cevap seanslarında yer alacaklar. Komitelerin notlarıyla birlikte, yeni isimler tüm kabine olarak AP Genel Kurulu’ndan güvenoyu almak için oylamaya sunulacak.

Cinsiyet Dengesi İhtiyacı

AB’nin 27 üye ülkesinin her birinin, AB’nin yürütme organı olan Komisyona birer üye gönderme hakkı bulunuyor. Komisyon üyeleri, AB’nin yürütme organındaki en üst düzey yetkilileri oluşturuyor ve ulusal hükümetlerdeki bakanlar gibi, ticaret, tarım ve çalışma gibi çeşitli konulardan sorumlu oluyorlar. Ancak, Komisyon Başkanı von der Leyen, oluşturacağı “kabine” için üye ülkelerden spesifik bir talepte bulundu. AB’nin ilk kadın üst düzey yöneticisi olan von der Leyen, cinsiyet dengesini göz önünde bulundurarak, her üye ülkenin bir erkek ve bir kadın olmak üzere iki isim önermesini istedi.

Bu talep, üye ülkeleri zor durumda bıraktı. Yarın son gün olmasına rağmen, şimdiye kadar önerilen 24 isimden yalnızca von der Leyen dahil 7’si kadın. Şu ana kadar Belçika, İtalya ve Bulgaristan dışında tüm ülkeler önerilerini sundu. Almanya, hakkını von der Leyen’den yana kullanırken, Estonya’dan gelecek Komisyon üyesinin AB liderleri tarafından Josep Borrell’in yerine “Yüksek Temsilci” olarak önerilen Kaja Kallas olması bekleniyor.

Von der Leyen’in cinsiyet dengesini sağlama çabasına olumlu yanıt veren ülkeler ise yalnızca İspanya, Portekiz, İsveç, Finlandiya ve Hırvatistan oldu. Bu durum, AB’nin üst düzey yöneticileri arasındaki cinsiyet eşitliği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme getirdi.

Exit mobile version