TBMM’de Kâğıtsız Parlamento Projesi ile Yüzde 76 Tasarruf Hedefleniyor

tbmmde-kagitsiz-parlamento-projesi-ile-yuzde-76-tasarruf-hedefleniyor

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un liderliğinde başlatılan Kağıtsız Parlamento Projesi, Meclis’in kağıt giderlerinde önemli bir tasarruf sağlamayı hedefliyor. Proje kapsamında, kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması, kağıt israfının azaltılması ve basım süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.

Kurtulmuş’un öncülüğünde başlatılan projenin bir parçası olarak, “sıra sayısı” adı verilen komisyon raporlarından tasarruf sağlanması amaçlanıyor. Bu raporlar, komisyon görüşmelerine temel teşkil eden teklifin gerekçesi, metni, tali ve alt komisyon raporları ile muhalefet şerhlerini içeriyor.

TBMM İçtüzüğü uyarınca, komisyon raporları Genel Kurulda görüşülmeden önce milletvekillerine, siyasi parti gruplarına ve idari teşkilat birimlerine dağıtılıyor. Ancak, tasarruf tedbirleri kapsamında bu adetlerde önemli bir düşüş sağlanmış durumda.

Kurtulmuş’un talimatıyla, siyasi parti gruplarının onayı alınarak her bir sıra sayısının baskı adedi 195’e düşürüldü. Bu adımın, kağıt israfını ve basım maliyetlerini azaltmada önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor.

Her bir sıra sayısının 805 adet basımının bütçeye maliyeti 2 milyon 670 bin lira olarak hesaplanıyor. Ancak, baskı adedinin 195’e çekilmesiyle bu sayı yaklaşık 5 milyon 611 bin sayfaya düşecek. Böylece, TBMM bütçesinden bu amaçla ayrılan tutarın 618 bin lira olması öngörülüyor. Bu durumda, yüzde 76 oranında, 2 milyon 52 bin lira tasarruf sağlanması hedefleniyor.

Meclis Başkanı Kurtulmuş’un talimatıyla, sadece kağıt giderlerinde değil, farklı kalemlerde de tasarrufa gidileceği öğrenildi. Bu adımların, kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması ve Meclis’in işleyişinde verimliliği artırmayı amaçladığı belirtiliyor.

Bu girişim, sadece mali açıdan değil, aynı zamanda çevresel etkileri de göz önünde bulundurarak sürdürülebilir bir Meclis hedefi taşıyor.

Exit mobile version