Çarpıntıyı tetikleyen faktörler

fazla_kafein_tuketimi_h385730_b3deb

Çarpıntının aniden başlayabileceğini, bazen tetikleyen bir neden bile olmadan meydana gelebileceğini belirten VM Medical Park Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya, aşırı kafein tüketimi (çay, kahve, enerji içecekleri), stres, susuzluk, uykusuzluk, sigara, alkol kullanımı gibi faktörlerin çarpıntıyı tetikleyebileceğini söylüyor.

VM Medical Park Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Bozkaya, çarpıntı hakkında uyarılarda bulundu.

Çarpıntının vücutta belli şikâyetler oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Bozkaya, “Çarpıntı bazen müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden sonlanabilir. Genel anlamda bakıldığında hastalarımız çarpıntıyı göğsümde bir kuş çırpınıyor, bir duraklama, boşluk hissi oluyor gibi veya tekleme hissine benzeterek ifade etmektedir,” dedi.

Erişkin bireylerde gün içinde, istirahatte normal kalp atım hızının dakikada 60-100 arasında olduğunu söyleyen Doç. Dr. Özlem Bozkaya, “Enfeksiyon dönemleri, ateş varlığı, gebelik veya çocukluk döneminde kalp atım hızı fizyolojik olarak biraz daha yüksek gözlenebilmektedir. İstirahatte veya uykuda dakikada kalp atım hızı 60’ın altına da düşebilir. Bu durumlar bir patolojinin haberdarı değildir,” diye konuştu.

Çarpıntıyı tetikleyenler

Hastaların detaylı öykülerini alarak yaşam tarzlarını sorguladıklarında çoğunlukla çarpıntıyı tetikleyen durumları belirleyebildiklerini vurgulayan Doç. Dr. Özlem Bozkaya, sadece bunların düzeltilmesi ile şikâyetleri gerileyen hastaların olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Bozkaya, çarpıntıyı artırabilecek unsurları şöyle sıraladı:

Aşırı kafein tüketimi (çay, kahve, enerji içecekleri)

Stres

Dehidratasyon (susuzluk)

Uykusuzluk

Sigara, alkol kullanımı

Sekonder nedenler (altta yatan guatr, anemi gibi hastalıklar)

Bazı çarpıntı şikâyetlerinin ileri tetkik edilmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özlem Bozkaya, bu unsurları şöyle sıraladı:

“Bayılmanın eşlik ettiği, istirahatte aniden başlayıp aniden sonlanan, geceleri uykudan uyandıran, yaşam kalitesini bozacak sıklıkta meydana gelen, altta yatan bir tetikleyicinin olmadığı çarpıntılardır.”

Çarpıntınız varsa bunlara dikkat

Doç. Dr. Özlem Bozkaya, çarpıntı şikâyeti olan tüm bireylere tavsiyelerde bulundu.

Muayeneye gittiğiniz hekiminizi kullandığınız ilaçlar, düzenli kullandığınız bitki çayları veya destek tedavileri konusunda lütfen tam bilgilendiriniz.

Günlük yaklaşık 2-2,5 litre su içmeye özen gösterin.

Kafein tüketiminde güvenli limit olan günlük 240 miligramı geçmeyin (1 fincan Türk kahvesi veya çayda yaklaşık 40mg; 1 kupa filtre kahvede yaklaşık 100 mg filtre kahve bulunur.)

Enerji içecekleri gibi yoğun şeker ve kafein içeren içeceklerden uzak durun.

Günlük yeterli ve kaliteli uyku uyuyun, 4 haftadan daha uzun süren uykusuzluk problemlerinde mutlaka profesyonel destek alın

Kalp atım hızını azaltma etkisi bilinen derin diyafram egzersizlerini hayatınıza katın, doğru nefes almayı öğrenin. Diyaframın kullanıldığı derin nefesler; kalbi yavaşlatan parasempatik sistemi aktive etmenin en etkili yollarından biridir. Doğru nefes egzersizleri kalp hızı yüksek olan bireylere olumlu katkı sunacaktır.

Hareket edin. Haftada 4-5 gün, en az 30 dakika süren yürüyüşler yapın.

Sigara ve alkol tüketmeyin.

Stresle baş etme yolları geliştirin. Günümüzde kaygı bozukluğu ve panik atak, kalp çarpıntılarının en sık nedenleri arasında yer almaktadır ve bu durumlar tedavi edilmedikçe, hiçbir çarpıntı ilacı tek başına fayda etmeyecektir.

Exit mobile version