Boyun Eğmeyen Fransa Hareketinden (LFI) Milletvekili Autain, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin Lafarge’ı DEAŞ’ı finanse ettiği için cezalandırdığını hatırlattı.
“Peki ya Fransa? Hükümete çok defa çağrıda bulundum, bulunduk. Boşuna.” ifadesini kullanan Autain, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetiminin suskunluk ve eylemsizliğinin suç ortaklığı anlamına geldiğine işaret ederek, “Cumhuriyetçilik dersi verenlerin bugün ortada görünmediğini” belirtti.
ABD’de görülen davada Fransız çimento üreticisi Lafarge, dün New York Brooklyn’deki federal mahkemeyle anlaşma yoluna giderek DEAŞ’a finansman sağladığını kabul etti ve 777,78 milyon dolar ceza ödemeye razı oldu.
Bu gelişme, tüm dünyada haber ajansları ve siteleri tarafından son dakika olarak geçilirken, Fransa basını sessiz kaldı.
Ayrıca Fransa’dan konuyla ilgili herhangi bir resmi açıklama da yapılmadı.
Şirketin Suriye’de kuruluşundan DEAŞ’a finansmana uzanan süreç
Dünyanın en büyük çimento şirketlerinden Fransız Lafarge, Suriye’de Mart 2011’de başlayan iç savaşa rağmen faaliyetini sürdürdü.
Terör örgütü DEAŞ’ın bölgeyi ele geçirmesine rağmen üretim faaliyetlerini sürdüren şirket, 2014’ün sonlarında çalışmalarını sonlandırdı ancak şirketin Çelebiye bölgesindeki faaliyetlerini devam ettirebilmek için DEAŞ’a “haraç” ödemenin dışında örgütten malzeme ve akaryakıt temin ettiği ifşa oldu.
Şirket, Temmuz 2015’te İsviçreli rakibi Holcim ile birleşerek isim değişikliğine gitti.
Tesisin bir bölümüne 2015 başlarında yerleşen ABD ve Fransız askerleri, Türkiye’nin 9 Ekim 2019’da Suriye’de terör örgütlerine karşı başlattığı Barış Pınarı Harekatı öncesinde, yaklaşık 4,5 yıl boyunca buranın bir kısmını üs olarak kullandı.
TRT World de Kasım 2021’de yayımladığı “The Factory” isimli belgeselinde Fransız devletiyle yakın ilişki içinde olan Lafarge’ın, terör örgütü PKK ve DEAŞ’a 10 milyonlarca dolar ödeme yaptığını belgeleriyle ortaya koymuştu.